Over de werphengel
Op de werphengel zit een molen waarmee je het aas naar binnen draait. Op deze molen zit een klepje en dit noemen we een beugel. Deze beugel houdt de lijn vast. Als je de beugel open zet heeft de lijn vrij spel. Verder zit er op de molen een knop, en dit word een slip genoemd . De slip verminderd de spanning op de lijn, waardoor de lijn minder snel zal breken. Wanneer je de slip goed afstelt zal de lijn langzaam afspoelen als de lijn bijna breekt. Als je deze knop rechtsom draait draai je de slip vast, draai je de knop linksom gaat hij juist losser. Het is de bedoeling dat je de slip zo afstelt dat de lijn alleen afspoelt als de vis heel hard trekt. Tot slot zit er een hendel aan de molen. Hiermee kan je de lijn binnenhalen.
Hoe moet ik ingooien?
Stap 1
Op onze huurhengels voor de belevingsvijver hebben we een schuifdobber. Op de lijn zit een zwart stopje waarmee je de diepte kunt bepalen. Onze vijvers lopen schuin af en in het midden is de vijver ongeveer 2 à 2,5 meter diep. Als de dobber plat ligt weet je zeker dat je op de bodem vist. Begin dus met het instellen van de diepte.
Stap 2
Hou nu met je rechter wijsvinger de lijn tegen het
handvat of de stok van de hengel vast. Deze kan nu niet meer afrollen. Zie eerste foto.
Stap 3
Doe het klepje open. Hou de lijn nog steeds goed vast met je wijsvinger. Zie tweede foto.
Stap 4
Doe de hengel naar achteren, kijk waar plaats is om te gooien en werp de lijn over je hoofd of rechts langs je het water in. Laat terwijl je gooit de wijsvinger los, zodat
de lijn vrij kan lopen. Zie derde foto.
Stap 5
Doe het klepje weer dicht en laat je aas rustig liggen tot je aanbeet hebt.
Soorten aas en de montage.
Als aas verkopen wij haring, kaas en maïs in de kantine. Op onderstaande foto’s laten we zien hoe de verschillende soorten aas gemonteerd worden aan het haakje.
Met maïs heb je de meeste kans om een karper te vangen. Maar karpers willen ook wel bijten op kaas. Steuren bijten hoofdzakelijk op kaas en haring, maar ook met maïs zijn ze te vangen. Sommige vissers combineren ook de verschillende aassoorten.
Welke manier van vissen?
Je gooit je hengel in en wacht tot je beet hebt, dit noemen ze een passieve manier van vissen. Je laat je dobber liggen, houdt je dobber in de gaten en zodra je merkt dat er een vis bij zit kan je aanslaan. Als de steuren niet willen bijten kan je eventueel ook even wisselen van aas. Als je bijvoorbeeld eerst kaas aan je haak hebt en je vangt niks dan probeer je het een keer met een stukje mais of haring.
Wat moet ik doen als ik beet heb?
Als je beet hebt draai je langzaam je lijn een beetje op en dan kan je de vis aanslaan. Als je de vis dan aan de lijn hebt hou je de lijn strak. Er zitten namelijk geen weerhaken aan de haakjes, dus het haakje kan loslaten als je de lijn niet strak genoeg houdt.
Let ook goed op de slip. Deze moet niet te strak, maar ook niet te los staan.
Wat doe je als je de vis boven water hebt?
Je haalt de vis eerst met het schepnet uit het water en legt de vis op de onthaakmat. Op de onthaakmat haal je het haakje uit de bek van de vis. De mond van de steur zit aan de onderkant, je moet daarom ook eerst de vis omdraaien en dan kan je het haakje eruit halen. Mocht het onthaken erg lastig zijn kan je de vis uiteindelijk beter met haak terugzetten. Er zit een weerhaakloze haak aan, deze verliest de vis wel tijdens het zwemmen. Het is namelijk belangrijk dat je de vis niet te lang boven water houdt.
Als je een vis hebt gevangen is het natuurlijk leuk om een foto te maken. Als je de vis vasthoudt, doe dit dan gehurkt boven de onthaakmat. Mocht de vis per ongeluk uit je handen glippen valt hij laag en komt hij op de mat terecht. Na het maken van de foto zet je hem gelijk terug in het water.
Op onderstaande foto’s kan je zien hoe je de vis vast moet houden.
Hoe zet je een vis weer terug in het water?
Na het onthaken van de vis en het maken van de foto zet je de vis terug in het water. Een karper zet je rustig terug, dit hoeft niet op een bepaalde manier.
Het terugzetten van een steur moet zorgvuldiger. Voor de steur is het belangrijk dat deze niet teveel lucht binnen krijgt. Je pakt de steur met één hand vast bij de staart en met de andere hand bij de kop. Vervolgens laat je de kop als eerst in het water. Als je dit op deze manier doet komen er luchtbelletjes naar boven, meestal zwemt de vis dan ook direct weg. De steur geeft met zijn staart aan wanneer hij weg wil zwemmen. Maar als de steur dat niet doet moet je hem heen en weer halen door het water, zodat hij zuurstof in de kieuwen krijgt.